My vision is to create healthy fashion

/

/

Min vision är att skapa hälsosamt mode

 

Modeindustrin står för näst störst utsläpp på jorden och det ger förödande konsekvenser för både vår miljö och hälsa. Kemikalier som används vid tillverkningen rinner ut via avloppen och skadar naturen. Det orsakar hälsoproblem för de som arbetar med produktionen och de som lever intill fabrikerna. Ca 90% av de 130 000 ton kläder och tyger som transporteras in i landet har rest långa vägar över haven. Världshaven absorberar en fjärdedel av våra utsläpp av koldioxid. När vi tvättar kläderna rinner mikroplaster ut i vattnet och cirka 8–950 ton per år kommer från syntetiska material. Mikroplasterna får vi t ex. sedan i oss genom dricksvatten. Kemikalier i plagg påverkar vår hälsa dagligen, – det kan framkalla allergier, hudirritationer, kan vara hormonstörande eller orsaka värre sjukdomar på längre sikt.

 

Som designer vill jag använda min kunskap för att ta fram hälsofrämjande mode med designlösningar och metoder där naturens kretslopp kan fortlöpa.

 

Jag heter Ida Näslund och är designer och grundaren till Mounid. 2014 tog jag examen i Design från HDK i Göteborg. Sedan dess har jag arbetat enskilt med print- och mönsterformgivning och inom modebranschen med barnkläder. Hösten 2017 startade jag ett projekt om att göra ett hudvänligt och moderiktigt plagg för bebisar. Under projektets gång utvecklades varumärket Mounid och nu lanserar jag den första produkten ”Mounid Baby Suit” som är ett helt naturligt bebisplagg med skön passform.

 

Bebisar har extra tunn och känslig hud och kemikalier i kläder kan orsaka onödiga hudirritationer. Kombinationen av material och metod som är förenat i ”Mounid Baby Suit” gör plagget skonsamt för bebisar, och föräldrar kan känna sig avslappnad med vad bebisen har på sig. Det är gjort med ”Ahimsa Silk”, ett sidentyg som tillverkas socialt och rättvist i en djurvänlig process. Färgningen gör jag med naturlig indigo och sömnaden sker lokalt hos Atacac på Ringön i Göteborg. Allt är noggrant undersökt och utvalt för att plagget ska vara fritt från kemikalier och bra producerat.

 
/

/Ida Näslund

 
/
 

https://www.naturskyddsforeningen.se/skola/energifallet/faktablad-hallbara-transporter

https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/lar-dig-mer-om-var-blaa-planet

https://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Regeringsuppdrag/Redovisade-2017/Mikroplaster–kallor-och-forslag-pa-atgarder  

 

                 

Select your currency
0